×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 42

Vaccineren op maat - titerbepaling.

Vaccineren op maat

Er is al langere tijd een discussie gaande over de noodzaak van het jaarlijks vaccineren van honden. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de cocktailenting voor honden tegen ziektes als parvo, hondenziekte (distemper) en de besmettelijke leverziekte niet jaarlijks nodig is. Daarom vaccineren wij de cocktailenting nog maar één keer in de drie jaar. Er zijn experimentele studies uitgevoerd, waarbij gevonden werd dat de bescherming van de cocktailenting zelfs nog wel langer zou kunnen duren.

Voor de ziekte van Weil (leptospirose) moet overigens wel jaarlijks geënt worden. De ziekte van Weil is bij de meeste mensen wel bekend omdat de ziekte ook bij de mens kan voorkomen. Het komt veel voor in waterrijke gebieden zoals in Friesland. Het belangrijkste verschijnsel is een nierontsteking. Leptospiren worden via de urine uitgescheiden en met name via besmet (zwem)water van het ene naar het andere dier (rat-hond; hond-hond) overgedragen. Leprospirose is een gevaarlijke ziekte en kan, vooral wanneer te laat wordt ingegrepen, tot de dood leiden.

Titerbepaling

Er kan nu met behulp van de vaccicheck nog nauwkeuriger worden gevaccineerd. Dit is een sneltest die de antistoffen in het bloed kan bepalen voor de parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte. Voor deze test wordt er een beetje bloed afgenomen bij uw hond op het moment dat uw hond weer een cocktailenting nodig heeft. Indien er voldoende antistoffen aanwezig zijn dan hoeft uw hond dat jaar geen cocktailenting te krijgen. Op deze manier wordt uw hond alleen ingeënt tegen die ziekten waartegen de bescherming onvoldoende is.
Daarnaast blijven we natuurlijk rekening houden met de leeftijd van uw hond, de leefomgeving, reisgewoontes en contacten met andere honden. 

Een titerbepaling kan ook uitgevoerd worden bij pups, hiermee kan er bepaald worden wat het juiste moment van vaccineren is. Ook kan de titerbepaling worden ingezet ter controle, om na te gaan of een pup voldoende immuniteit heeft opgebouwd. Deze controle kan gedaan worden 4 weken na de puppyvaccinatie.

Vaccinatie en titerbepaling kat

Elk kitten krijgt via de moedermelk afweerstoffen tegen ziekten. Zodra deze weerstand verdwijnt (tussen de 6 en 16 weken leeftijd) kan het kitten zelf weerstand opbouwen. Vaccinatie is bedoeld om weerstand op te bouwen zonder echt ziek te worden. Om deze weerstand te behouden moet een inenting worden herhaald. Bij niesziekte is dit jaarlijks. Voor kattenziekte volstaat een keer per 3 jaar.

Voor kattenziekte kan een titerbepaling gedaan worden. De titerbepaling voor niesziekte is niet 100% betrouwbaar en hiervoor raden wij een jaarlijkse enting aan, onafhankelijk van de titer.Nieuws en acties

Lange Veemarkstraat 11
8601 ET Sneek
0515 - 412 112
info@dierenklinieksneek.nl

Openingstijden:
Maandag        08.00-20.00 uur
Dinsdag          08.00-18.00 uur
Woensdag      08.00-20.00 uur
Donderdag     08.00-18.00 uur
Vrijdag            08.00-18.00 uur
Zaterdag         09.00-12.00 uur

Routebeschrijving

Tijdens de openingstijden kunt u aan de balie terecht voor voeding, medicijnen en informatie.

Consulten alleen op afspraak, ook 's avonds.