×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 42

Gewrichtsproblemen bij de hond (artrose)

Gewrichtsproblemen bij de hond (artrose)
Veel dieren krijgen op een bepaald moment in hun leven last van gewrichtsproblemen. In de meeste gevallen is dit pas op latere leeftijd, maar helaas kunnen ook jonge dieren al problemen krijgen.

Wat is artrose? Artrose is een andere woord voor slijtage van de gewrichten. De oorzaken van artrose kunnen grofweg ingedeeld worden in: het gevolg van leeftijd, het gevolg van ziekten of het gevolg van beschadiging (trauma, afwijkende belasting). De aandoening kan in alle gewrichten voorkomen maar wordt bij de hond het vaakst gezien in de elleboog, heup en knie.

Symptomen: Honden met artrose hebben vaak moeite met opstaan, komen stijf en langzaam uit de mand en bij de eerste passen kunnen ze even kreupel lopen. Dit noemen we (op)startkreupelheid. Wanneer ze een stukje gelopen hebben/opgewarmd zijn lopen ze vaak beter. Meestal hebben ze meer last nadat ze uitgerust zijn van een actieve dag of een lange wandeling. Ook kan het zijn dat ze tijdens of na een lange wandeling of grote fysieke inspanning kreupel gaan lopen, deze kreupelheid hoeft niet continue aanwezig te zijn.

Behandeling: Wanneer artrose eenmaal op gang komt, verergert dit in de tijd. Gelukkig kan er op verschillende manieren gezorgd worden dat de verergering minder snel plaatsvindt en dat de hond weer kan wandelen met minder of zonder pijn. Voeding, voedingssupplementen, aangepaste beweging en eventueel medicatie kunnen hierin een rol spelen. Welke behandeling het meest geschikt is hangt van veel factoren af. Samen met u zal de dierenarts bekijken welke behandeling het best bij u en uw huisdier past. Leeftijd, ernst van slijtage, het al of niet aangetast zijn van meerdere gewrichten, het gewicht van de hond, de verwachting van de eigenaar en ook de financiële mogelijkheden zullen we met u afwegen om te komen tot een goed behandeltraject.

Nieuws en acties

Lange Veemarkstraat 11
8601 ET Sneek
0515 - 412 112
info@dierenklinieksneek.nl

Openingstijden:
Maandag        08.00-20.00 uur
Dinsdag          08.00-18.00 uur
Woensdag      08.00-20.00 uur
Donderdag     08.00-18.00 uur
Vrijdag            08.00-18.00 uur
Zaterdag         09.00-12.00 uur

Routebeschrijving

Tijdens de openingstijden kunt u aan de balie terecht voor voeding, medicijnen en informatie.

Consulten alleen op afspraak, ook 's avonds.