De Kat - inleiding en verzorging

Inleiding

Katten zijn populaire huisdieren in Nederland. Geen wonder dus, dat het aantal katten de laatste tientallen jaren sterk is toegenomen. Op dit moment leven er ongeveer 3,5 miljoen katten in Nederland en wordt er steeds meer aandacht, tijd en energie besteed aan de voeding en verzorging van de kat.
Het zijn dieren met een speels en aanhankelijk karakter. Het onderhoud van een kat is vrij makkelijk en ze kunnen solitair of met andere katten worden gehouden. Een kat kan met de juiste verzorging ongeveer 15 tot 20 jaar oud worden.

Foto: J. Betzema

Vacht
Een kat is een schoon dier dat zichzelf schoonhoudt, maar soms moeten ze een handje worden geholpen, bijvoorbeeld langharige katten. Langharige katten hebben dan ook een dagelijkse borstelbeurt nodig, omdat ze dat zelf niet kunnen. Een buiten die voornamelijk buiten leeft en een korte vacht heeft, heeft niet veel verzorging nodig. Normaal gesproken neemt hij die verzorging zelf voor zijn rekening. De vacht van een binnenshuis levende kat moet echter wel regelmatig geborsteld worden, om de dode haren te verwijderen en het inslikken van haren tijdens het wassen te verminderen. Het is handig om katten vroeg te laten wennen aan kammen. Enkele kortharen kunnen zelfs ‘geplukt’ worden (net als sommige konijnen in het najaar). Bij kortharige katten moet u een rubberen borstel en kam gebruiken. Bij de langharige katten gebruikt u een hark en/of een grove kam. Let vooral op oksels, buik en achter de oortjes. Bij klitten niet te lang wachten met het inroepen van deskundige hulp; voordat u het weet rest er maar een laatste middel: narcose en tondeuse! Ooghoekjes goed schoon houden met gekookt en afgekoeld water.
Langharige katten hebben zeker elke dag een kambeurt nodig. Bij kortharige is eenmaal per week voldoende.
Borstel steeds in één richting, van de kop af. Borstel steeds rustig en voorzichtig zodat ook de kat kan genieten van het borstelen.

Gebit
Net als honden kunnen katten ook gebitsproblemen krijgen door tandplaque en tandsteen. 80% van katten ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Katten zijn carnivoren, die als huisdier brokjes krijgen, om het gebit gezond te houden moeten we ze daarom wat helpen. Alleen het kauwen op brokjes is niet voldoende. Katten kunnen tandsteen krijgen en uiteindelijk tanden verliezen, daarnaast kunnen bacteriën uit de mondholte in andere delen van het lichaam ontstekingen geven.Het beste middel om gebitsproblemen te voorkomen is door de tanden te poetsen, bij katten kunt u dit 2-3 per week doen met een zachte tandenborstel. Het is verstandig om uw kat al op jonge leeftijd aan tanden poetsen te wennen. De tekenen van gebitsproblemen zijn: slechte adem, tandsteen, rood of bloedend tandvlees, pijn bij het eten, verandering in de kauwgewoonten, kwijlen of verlies van tanden en kiezen. Heeft uw kat last van bovenstaande problemen dan kunt u het beste even langskomen voor een gebitscontrole.

Nagels
Bij de verzorging van de kat hoort ook het knippen van de nagels. Normaal slijten nagels van katten af tot de juiste lengte, behalve wanneer de kat te weinig op harde of ruwe ondergrond loopt of doordat ze te weinig krabben aan een krabpaal. U kunt zelf de nagels van de kat knippen, hier zijn speciale nagelschaartjes voor te koop. Als u de nagels gaat knippen moet u erop letten dat u niet in het leven van de nagel knipt, maar net ervoor. Vooral bij witte nagels is het leven makkelijk te zien, dat is het donkerste stuk aan het begin van de nagel. Bij donkere nagels moet je daarom erg oppassen.

 

Lange Veemarkstraat 11
8601 ET Sneek
0515 - 412 112
info@dierenklinieksneek.nl

Openingstijden:
Maandag        08.00-20.00 uur
Dinsdag          08.00-18.00 uur
Woensdag      08.00-20.00 uur
Donderdag     08.00-18.00 uur
Vrijdag            08.00-18.00 uur
Zaterdag         09.00-12.00 uur

Routebeschrijving

Tijdens de openingstijden kunt u aan de balie terecht voor voeding, medicijnen en informatie.

Consulten alleen op afspraak, ook 's avonds.