Chinchilla

Chinchilla’s komen oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika, waar ze in grote groepen in de rotsspleten leefden. In de 16e eeuw zijn ze door de Spanjaarden naar Europa meegenomen, waar ze voor hun bont verder werden gefokt. Chinchilla’s kunnen 30 cm groot worden (zonder staart), wegen tussen de 400 en 800 gram en worden tussen de 10 en 20 jaar oud. Er zijn verschillende kleurslagen en tekeningen gekweekt van de tamme chinchilla.

Gezondheid
Chinchilla's worden niet zo snel ziek, maar het is wel belangrijk dat als ze ziek zijn dit in een vroeg stadium wordt herkent. een mogelijkheid om dit te doen, is uw chinchilla goed te leren kennen. Op deze manier kunt u zien of zijn gedrag afwijkt van normaal. Omdat knaagdieren prooidieren zijn, hebben ze de neiging om zo lang mogelijk hun ziekte verborgen te houden.
Chinchilla’s hebben over het algemeen weinig problemen met hun gezondheid en hebben een hoge weerstand. Ziekten worden vaak veroorzaakt door een verkeerde verzorging. Tocht, vocht, bedorven of verkeerd voedsel, verkeerde huisvesting of beschimmeld hooi kunnen chinchilla’s ziek maken. De ogen zijn een zeer belangrijke graadmeter voor de gezondheid. Een gezonde chinchilla kijkt helder uit zijn ogen. Waterige, tranende ogen die dof staan geven aan dat de chinchilla niet gezond is.

Huisvesting
Een kooi voor chinchilla’s moet vrij ruim zijn. Chinchilla's zijn dieren die van nature in groepen leven van soms wel 100 dieren. Een groep bestaat uit een mannetje met enige vrouwtjes en hun jongen. De dieren kunnen goed als paartje gehouden worden, waarbij het mannetje gecastreerd kan worden. Ook is het mogelijk 2 vrouwtjes te houden, echter als u 2 chinchilla's bij elkaar wil zetten, dient u er rekening mee te houden dat het een lange tijd kan duren, voordat de dieren elkaar accepteren. Het beste kunt u dan ook een jong dier bij een al volwassen dier plaatsen. De minimale maat voor een koppel chinchilla’s is ongeveer: 1 meter hoog, 80 cm breed en 50 cm diep. Maar hiervoor geldt ook hoe groter hoe beter.Een kooi mag niet te hoog zijn.
Chinchilla’s kunnen slecht hoogte in schatten en komen daardoor wel eens verkeerd terecht. Als u een hoge kooi heeft kunt u deze voorzien van etages zodat de chinchilla niet helemaal naar beneden kan vallen. Een chinchilla kan zich in 1 nacht door een plank heen knagen en kan door onvoorstelbaar kleine spleetjes kruipen. Let er dus op dat u een stevige kooi heeft zonder kieren en gaatjes. U kunt uw chinchilla’s het beste houden in kooien zonder plastic. Plastic knagen ze kapot.
De ideale kooi is een ruime kooi met klimmogelijkheden, zitplankjes en een slaaphuisje (iets in de kooi waar ze zich in terug kunnen trekken). Daarnaast moet er nog een zandbadje instaan, een knaagsteen en voederbak, hooiruif en drinkfles (het liefst, een plastic fles kunnen ze kapot knagen en een hooiruifje). Als bodembedekking kunt u het beste houtvezel gebruiken. Zorg dat de kooi niet op de tocht, droog en zeker niet te warm staat.

Als u het hok bij u in de kamer plaatst en uw chinchilla is tam genoeg om buiten zijn hok te spelen, let er dan wel goed op dat elektriciteitsdraden en dergelijke niet binnen het bereik van uw chinchilla liggen. De chinchilla zal hieraan gaan knagen en dit niet overleven. Denk ook aan kamerplanten die giftig kunnen zijn en holletjes en gaatjes bijvoorbeeld onder een kast dit zijn leuke speelhoekjes, maar hier zijn ze moeilijk weer onder vandaan te krijgen.  Het hok moet één keer per week worden verschoond, dagelijks moet het zandbakje worden ververst.

Vacht
Een chinchilla heeft een bijzondere vacht, uit een haarwortel komen meerdere haren, soms wel 40 tot 120 haren uit een wortel, en dat maakt hem ongelooflijk zacht veel zachter dan andere dieren.
De chinchilla verzorgt zijn vacht door te baden in zand, hij heeft dan ook iedere dag een zandbadje nodig om zelf zijn vacht te kunnen verzorgen. Mogelijk als je hem een beetje onvoorzichtig vast pakt zul je zien dat hij een plukje vacht loslaat. Dit doen ze wanneer er gevaar dreigt en in paniek laten ze een plukje vacht ‘vallen’. In de natuur kostte dan ook een aanval van een roofvogel enkel een plukje vacht.

Lange Veemarkstraat 11
8601 ET Sneek
0515 - 412 112
info@dierenklinieksneek.nl

Openingstijden:
Maandag        08.00-20.00 uur
Dinsdag          08.00-18.00 uur
Woensdag      08.00-20.00 uur
Donderdag     08.00-18.00 uur
Vrijdag            08.00-18.00 uur
Zaterdag         09.00-12.00 uur

Routebeschrijving

Tijdens de openingstijden kunt u aan de balie terecht voor voeding, medicijnen en informatie.

Consulten alleen op afspraak, ook 's avonds.