Gerbil

Over de hele wereld worden velen soorten gerbils gevonden, vooral in dorre zanderige steppegebieden. De gerbil vindt je in de landen Noord-Afrika, Rusland, Turkije, India, Noord-China en Azië.
Gerbils of woestijnratten, zijn afkomstig uit woestijngebieden (steppe), hierdoor kunnen ze heel goed vocht opslaan en zijn ze heel zuinig met water, ze plassen ook heel weinig. Ze zijn ongeveer 12 cm lang (zonder staart), hebben een staart van 6 tot 11 cm, wegen ongeveer 70 tot 130 gram en wordt ongeveer 2 jaar.
De gerbil die het meest als huisdier wordt gehouden is de Mongoolse gerbil en wordt de laatste tijd een steeds populairder huisdier. 

Huisvesting
Gerbils zijn sociale dieren en daarom is het noodzakelijk ten minste twee dieren aan te schaffen. Een gerbil alleen vereenzaamt snel, hoeveel u ook met het diertje bezig bent. Ze hebben dus behoefte aan contact met een soortgenoot, waarmee ze slapen en die ze verzorgen. Het is wel belangrijk dat u jonge diertjes aanschaft. Zijn ze eenmaal geslachtsrijp, dan accepteren ze een andere gerbil niet zonder meer. Als u meer dan 2 gerbils wilt kunt u het beste mannetjes nemen, vrouwtjes zijn het dominante geslacht bij gerbils. 

Bij de huisvesting van gerbils moet u er rekening mee houden dat gerbils een grote behoefte hebben om te graven en te knagen en dat ze hoog kunnen springen. Het handigst is om een glazen kooi te hebben (bijv. een vierkant aquarium/terrarium), bij traliekooien kunnen de gerbils last krijgen van tocht (hier kunnen ze heel slecht tegen) en ze gooien de bodembedekking er dan uit.
De afmetingen van een kooi voor 3 of 4 gerbils moet minimaal 60x40x50 cm zijn. Het deksel moet zwaar zijn, zodat de dieren het niet kunnen verplaatsen. Ook moet het deksel zo zijn dat de gerbils het niet kapot kunnen knagen. 

Bij bodembedekking moet u eraan denken dat gerbils niet goed tegen stof kunnen. Geschikte bodembedekking zijn: hennepvezel (aubiose), zaagsel of houtkrullen.
Geef ze veel bodemstrooisel en nestmateriaal waarmee ze prachtige gangenstelsel kunnen bouwen. Daar bovenop kan dan een laag hooi.

Om hun vacht mooi en schoon te houden, moeten gerbils zich regelmatig baden in zand. Een keer per dag kunt u een schaaltje met chinchillazand of schelpenzand in het hok zetten. Daarnaast moet er in het hok een voederbakje, drinkflesje (van glas, plastic bijten ze kapot), speelgoed en takken.

Mongoolse gerbils zijn erg schoon en reukloos; een of twee keer in de week een schoonmaakbeurt is meestal wel voldoende.
Gerbils zijn vrij gevoelig voor de kou, geef ze daarom tijdens de koudere maanden voldoende nestmateriaal.
Pak een gerbil nooit bij de staart, de huid kan dan loslaten waardoor de gerbil zijn staart zelfs kan verliezen.

 

Voeding
Gerbils eten van nature plantaardig voedsel, zoals zaden, granen en andere delen van planten, maar ook kleine diertjes als insecten.
Gerbils in het wild hebben weinig water nodig. Het vocht dat ze nodig hebben halen ze uit de planten en ook drinken ze de ochtenddauw.

Kies als basismaaltijd voor een compleet voer dat specifiek voor gerbils of voor meerdere kleine knagers inclusief gerbils is gemaakt. Een gerbil heeft genoeg aan 10 tot 15 gram per dag. U kunt de maaltijd aanvullen met een beetje (niet te veel vocht bevattend) groenvoer en fruit en met dierlijke eiwitten van bijvoorbeeld wat honden- of kattenbrokjes of een meelworm. Zorg dat er altijd hooi aanwezig is zodat de dieren genoeg vezels binnen krijgen. Sommige gerbils hebben aanleg om dik te worden en vetzucht te ontwikkelen. Pas met deze dieren op met te veel extraatjes en calorierijke hapjes als pinda’s en zonnebloempitten. Ondanks dat gerbils van nature in zeer droge, woestijnachtige gebieden leven, hebben ze beslist dagelijks vers drinkwater nodig.

 

Gezondheid
Gerbils hebben een vrij sterke gezondheid, maar kunnen niet goed tegen stress of spanning. Een gezonde gerbil kijkt helder uit zijn ogen, is levendig, heeft een zachte, gladde en regelmatige vacht. Het achterste is droog en schoon. Een zieke gerbil zit vrijwel altijd in elkaar gedoken en is niet levendig. De gerbil heeft verder doffe, openstaande vacht een hoge rug, ook tijdens het lopen. Voorkomen is beter dan genezen, zeker voor kleine knaagdieren, zoals gerbils. Voor een Mongoolse gerbil is zelfs een kleine verkoudheid al levensgevaarlijk en kan het diertje fataal worden. De grootste gevaren die er voor uw gerbil op de loer liggen zijn dan ook tocht en vocht. Maar ook een te hoge temperatuur, verkeert of bedorven voedsel en stress leiden vaak tot problemen. Als u denkt dat u gerbil ziek is, kunt u het beste naar een dierenarts gaan.

 

 

Lange Veemarkstraat 11
8601 ET Sneek
0515 - 412 112
info@dierenklinieksneek.nl

Openingstijden:
Maandag        08.00-20.00 uur
Dinsdag          08.00-18.00 uur
Woensdag      08.00-20.00 uur
Donderdag     08.00-18.00 uur
Vrijdag            08.00-18.00 uur
Zaterdag         09.00-12.00 uur

Routebeschrijving

Tijdens de openingstijden kunt u aan de balie terecht voor voeding, medicijnen en informatie.

Consulten alleen op afspraak, ook 's avonds.