Hamster

De hamsters komen oorspronkelijk uit Siberië, Mongolië en China en werd pas in de 19e eeuw als huisdier gehouden. De hamster wordt ongeveer 7 tot 15 cm lang, weegt tussen de 120 en 140 gram en wordt 2 tot 3 jaar oud.

Van hamsters heb je verschillende soorten dwergrassen en er is ook de goudhamster (Syrische hamster). Daarnaast hebben de rassen ook verschillende vachtsoorten, kleuren en vachttekeningen

Huisvesting
Een hamsterkooi moet goed geventileerd en knaagbestendig zijn. Bij de dierenspeciaalzaak zijn speciale hamsterkooien te koop, waarin hamsters veilig gehuisvest kunnen worden. De minimale maat voor een hamsterkooi is 50 x 30 centimeter. Het beste is een kooi met horizontale spijlen, zodat de hamster kan klimmen (de spijlen moeten bij goudhamsters maximaal 1 cm en bij dwerghamsters maximaal 0,5 cm van elkaar zijn verwijderd). In het hok moet een donkere schuilplaats voor de hamster aanwezig zijn, waar de hamster in kan slapen. Ook moet er in de kooi een waterfles en een voerbakje aanwezig zijn. Zorg er ook voor dat ze in hun verblijf wat te doen hebben. Daarvoor zijn er hamsterspeeltjes en loopradjes te koop bij de dierenspeciaalzaak. Kies altijd voor een gesloten looprad zonder spijlen en zonder standaard, zodat de hamster niet knel kan komen te zitten met bijvoorbeeld zijn poten of zijn kop. Om op te liggen en om zich lekker 'in te graven' is zaagsel het meest geschikt. 

Voor Chinese dwerghamster en Syrische hamsters geldt dat het solitair levende dieren zijn. In het wild zoeken ze hun soortgenootjes alleen op om te paren, en zodra de moeder haar jongen heeft grootgebracht, verlaten zij het nest om alleen verder te leven. Deze hamsters kunnen dus niet samen met soortgenoten in één verblijf worden gehouden. Sommige hamstersoorten, zoals de Russische dwerghamster, Roborovski dwerghamster en Campbelli dwerghamster leven van nature in kleine groepjes. Deze diertjes zijn het gelukkigst als ze hun territorium met soortgenoten mogen delen.

Natuurlijk moet u de kooi regelmatig schoonmaken. Vervang wekelijks het bodemmateriaal en maak ook de inrichting zoals loopradje of slaaphuisje, drinkflesje en voerbakje schoon. Omdat hamsters voedsel in hun nest bewaren, moet u dit dagelijks even controleren. Verwijder voer dat kan bederven.

Vacht
Als u een langharige hamstersoort heeft, moet de vacht regelmatig (voorzichtig!) ontward en gekamd worden.

Voeding
Hamsters gedijen het best op speciaal hamstervoer dat u kunt kopen bij de dierenspeciaalzaak. Alle hamstersoorten hebben dierlijke eiwitten nodig om gezond te blijven, in de natuur eten ze bijvoorbeeld insecten om in deze behoefte te voorzien. In compleet hamstervoer zitten alle voedingsstoffen die een hamster nodig heeft. Het is beter om biks te voeren dan om gemengd voer te geven. Uit het gemengde voer snoept een hamster vaak de lekkere zaden en noten die erg vet zijn en weinig calcium bevatten. Hierdoor wordt het voer te eenzijdig en kan het dier bijvoorbeeld gaan lijden aan botontkalking. De hoeveelheid biks is tien tot twaalf gram per dier per dag. Dit kan aangevuld worden met groenten of fruit, of bijvoorbeeld een stukje kaas of ei. Ook kunt u soms wat katten- of hondenbrokjes geven. Zorg er wel voor dat u de hamster niet overlaadt met extraatjes. Als u ziet dat uw hamster het speciale hamstervoer laat staan, krijgt hij teveel 'lekkers' en loopt u het risico dat hij belangrijke voedingsstoffen mist.
Hamsters moeten kunnen knagen om hun tanden af te laten slijten. Geef daarom takken van bijvoorbeeld wilg en eventueel af en toe noten. Hamsters hebben onbeperkt vers drinkwater nodig. Dit kunt u voeren in een bakje of in een drinkflesje.

Gezondheid
Hamsters hebben over het algemeen weinig problemen met hun gezondheid. Een gezond hamster kijkt helder uit zijn ogen en is levendig. Zijn vacht is glad, zacht en regelmatig. Het achterste is droog en schoon. Een zieke hamster zit vrijwel altijd in elkaar gedoken. De vacht is dof en staat open, alsof hij vochtig is. Het diertje heeft een hoge rug, ook tijdens het lopen.

Lange Veemarkstraat 11
8601 ET Sneek
0515 - 412 112
info@dierenklinieksneek.nl

Openingstijden:
Maandag        08.00-20.00 uur
Dinsdag          08.00-18.00 uur
Woensdag      08.00-20.00 uur
Donderdag     08.00-18.00 uur
Vrijdag            08.00-18.00 uur
Zaterdag         09.00-12.00 uur

Routebeschrijving

Tijdens de openingstijden kunt u aan de balie terecht voor voeding, medicijnen en informatie.

Consulten alleen op afspraak, ook 's avonds.