Muis

De kleurmuis wordt al jaren als huisdier gehouden. Al voor onze jaartelling werd de kleurmuis in China en Japan gehouden en gefokt. Oorspronkelijk leefde de huismuis op de steppen en in de half woestijnen van het Middellandse Zeegebied, Middenoosten en Zuidoost Azië. Al lang voor de jaartelling leefde deze muis steeds meer in de buurt van de mens en er is geen enkele plek meer op de wereld waar geen huismuizen zijn dankzij hun enorme aanpassingsvermogen. Het lichaam van de muis is ongeveer 6,5 tot 9,5 centimeter lang, 6 tot 10 centimeter lange staart en weegt tussen de 40 en 60 gram. Muizen worden tussen de 1 en 2 jaar oud. Er zijn veel soorten tamme muizen, die verschillen in kleur, haarstructuur en vachttekening.

Verzorging
Muizen leven van nature in groepsverband. Aangezien het sociale dieren zijn, is het niet diervriendelijk om een muis alleen te houden. Kies daarom voor minimaal twee dieren, of bijvoorbeeld een groepje van drie tot vijf muizen. Mannetjes zijn doorgaans intoleranter en vechtlustiger en kunnen meestal niet met andere mannetjes samenleven. Wie deze problemen wil omzeilen, kan het beste kiezen voor vrouwtjes. Een gemengde groep met zowel mannetjes als vrouwtjes is geen goed idee: dat levert aan de lopende band jonge muisjes op.Voor de huisvesting van 2 muizen is de minimummaat 40x40x40 cm. Maar dat is dan ook echt minimaal, geef ze liever een grotere kooi.
Muizen zijn echte klimmers, een kooi met meerdere niveaus is dus aan te raden.Als kooi kunt u een traliekooi of een vierkante glazen bak gebruiken. Met een traliekooi moet u erop letten dat de tralies niet meer dan een halve centimeter uit elkaar staan, anders kunnen de muizen ontsnappen. Met een glazen kooi moet het deksel goed afsluiten en voldoende ventileren. Bij de plaats van de kooi moet je er rekening mee houden dat iedere kleine knager niet tegen tocht kan. Ook mag het niet al te koud, maar ook niet al te warm zijn. De kooi moet altijd in de schaduw staan. Het beste is ook dat de kooi op een rustige plaats staat en niet pal naast de televisie. Ook moet de kooi op een veilige plaats staan voor als er andere huisdieren in huis zijn. Een hond of kat bijvoorbeeld kan makkelijk een kooi van een tafeltje afduwen.Een flinke laag absorberende bodembedekking zorgt dat urine snel wordt opgenomen. Omdat muizen vrij gevoelige luchtwegen hebben, mag de bodembedekking niet stoffig of te sterk geurend zijn. Zaagsel is niet geschikt, dit is vaak te stoffig en het bevat vaak naaldhout waar giftige stoffen uit vrij kunnen komen. Bodembedekking op basis van maïs of hennep of bijvoorbeeld biologisch afbreekbare kattenbakkorrels zijn beter geschikt.
Zorg voor voldoende schuilplekken, bijvoorbeeld knaagdierenhuisjes of vogelnestkastjes gevuld met papiersnippers of een flinke pluk hooi, waar de muizen zich veilig voelen en niet gestoord worden.

Leg ook bijvoorbeeld een steen in het verblijf, zodat de muizen zelf hun nageltjes kunnen slijten.

Een wekelijkse schoonmaakbeurt van het verblijf is meestal voldoende. Muizen zetten urinespoortjes uit om hun omgeving van een eigen luchtje te voorzien. Hoe vaker en beter hun verblijf wordt schoongemaakt, des te meer ze zullen plassen om alles weer zo snel mogelijk vertrouwd te laten ruiken. Dit is te voorkomen door tijdens het schoonmaken een klein deel van de oude bodembedekking en/of het nestmateriaal te laten liggen.
Ververs dagelijks het water en haal voedselresten weg. Maak tijdens het wekelijks schoonmaken van het verblijf ook de drinkfles, het voerbakje en indien nodig ook de overige inrichting schoon.

 

Voeding
Muizen zijn echte alleseters. Granen en zaden vormen het hoofdbestanddeel van hun menu maar daarnaast eten ze ook dierlijk voedsel, denk bijvoorbeeld aan insecten. Kies als basismaaltijd voor een compleet voer dat specifiek voor muizen of voor meerdere kleine knagers inclusief muizen is gemaakt. Het menu kan worden aangevuld met wat groenvoer of fruit of een extraatje in de vorm van wat muesli of vogelzaad. Wilgentakken kunnen dienen als knaagmateriaal. Speciale knager-snacks kunnen voor een muis te groot zijn, waardoor hij er al snel te veel van eet. Knaagblokken en vitaminedruppels zijn overbodig, de muis krijgt er vaak veel te veel mineralen en vitaminen door binnen. Muizen drinken in vergelijking met de meeste andere kleine knaagdieren relatief veel en horen altijd te beschikken over vers drinkwater. Geef dit in een glazen drinkflesje of, indien u een plastic flesje gebruikt, hang het flesje buiten de kooi zodat er niet aan geknaagd kan worden.

 

Gezondheid
Een normale gezonde muis heeft een glanzende vacht, heldere en open ogen, is nieuwsgierig, schone ogen/oren en neus, schone anus en geslachtsopening, normale ademhaling. Daarnaast moet een gezonde muis ook normaal eten en drinken, normale ontlasting hebben en actief zijn. Als uw muis zich niet als normaal gedraagt, kunt u het beste contact opnemen met de dierenarts.

Lange Veemarkstraat 11
8601 ET Sneek
0515 - 412 112
info@dierenklinieksneek.nl

Openingstijden:
Maandag        08.00-20.00 uur
Dinsdag          08.00-18.00 uur
Woensdag      08.00-20.00 uur
Donderdag     08.00-18.00 uur
Vrijdag            08.00-18.00 uur
Zaterdag         09.00-12.00 uur

Routebeschrijving

Tijdens de openingstijden kunt u aan de balie terecht voor voeding, medicijnen en informatie.

Consulten alleen op afspraak, ook 's avonds.