Rat

Ratten zijn knaagdieren die behoren tot de familie van de muisachtigen. De tamme rat is de gedomesticeerde vorm van de wilde bruine rat. De bruine rat komt van oorsprong uit Oost-Azië, maar in de loop van de tijd hebben ze zich over de hele wereld verspreid.Ratten worden gemiddeld tussen 21 en 29 centimeter lang en hun staart is tussen 15 en 23 centimeter lang. Mannetjes wegen in ongeveer 350 tot 600 gram, vrouwtjes ongeveer 250 tot 400 gram. Ratten worden gemiddeld 2 - 4 jaar oud. Er zijn verschillende variëteiten in tamme ratten. Er zijn verschillende kleurvarianten, tekeningen en daarnaast zijn er nog bijzondere rassen, zoals de haarloze rat en de rex.

Verzorging
Ratten zijn sociale dieren die gewend zijn in groepjes te leven. Als huisdier moet u de rat daarom altijd met tenminste één soortgenoot huisvesten. Zet geen mannetjes en vrouwtjes bij elkaar: de kans is dan groot dat het vrouwtje al snel drachtig wordt.
Ratten zijn ondernemende dieren, die van spelen en klimmen houden. Koop daarom een kooi van tenminste 80 x 40 x 70 centimeter (breedte x diepte x hoogte) voor twee ratten. Natuurlijk geldt: hoe groter, hoe beter. Een kooi met verdiepingen zodat de ratten kunnen klimmen en verkennen is ideaal. Hoe groot de kooi precies moet zijn, hangt af van het aantal ratten dat in de kooi gehuisvest zal gaan worden en de inrichting van de kooi. Ratten kunnen zich prima vermaken met bijvoorbeeld zitplankjes, takken, (doosjes) papieren tissues, lege wc-rolletjes, buizen en schone glazen potten. Door het speelgoed regelmatig te wisselen, kan de rat regelmatig zijn kooi opnieuw ‘ontdekken’. Geef de rat geen loopmolentje: hierin loopt de rat in een onnatuurlijke houding en kunnen de poten en de staart beschadigen. U kunt een wc-bakje neerzetten; door hier steeds de keutels in te doen, kunt u de ratten zindelijk maken.
De kooi zelf bestaat bij voorkeur uit een lage onderbak met daarop een bovenkant van tralies, zodat er geen urineluchtjes kunnen blijven hangen. Let er op dat de tralies knaagbestendig zijn. De luchtwegen van ratten zijn gevoelig. Een kooi met plastic wanden is daarom ongeschikt, de urinedampen kunnen dan niet weg en tasten de luchtwegen aan. Ook bij de keuze van een bodembedekking moet u hiermee rekening houden, deze moet stofvrij zijn en mag geen schadelijke dampen afgeven. Geschikt zijn bijvoorbeeld papier, beukensnippers of bodembedekkers op basis van maïs of hennep. Gebruik geen materiaal dat gemaakt is van naaldhout, zoals zaagsel, hieruit kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Vraag eventueel in de dierenspeciaalzaak om advies. Plaats de kooi niet op de tocht om ademhalingsziekten te voorkomen. Zet de kooi ook niet direct in de zon of naast de verwarming.

Tamme ratten hebben niet zoveel aan verzorging nodig. Afhankelijk van de grootte van het verblijf en het aantal dieren zal het verblijf ongeveer eens in de week schoon gemaakt moeten worden. Daarnaast kunnen de nagels soms wat lang worden waardoor het verstandig is deze af en toe te knippen, dit kan gewoon met een scherp nagelknippertje.

Voeding
Net als bij de meeste andere knaagdieren is de dagelijkse voeding een van de belangrijkste verantwoordelijkheden bij de verzorging van de tamme rat. Van nature is de rat een alleseter en door zijn snelle aanpassing aan zijn leefomgeving weet hij zich bijzonder goed in stand te houden.
In zijn menu komen buiten plantaardige voedingsstoffen ook dierlijke eiwitten voor. Deze zijn essentieel voor de opbouw van zijn lichaam en zullen dus ook niet mogen ontbreken. U kunt uw rat gewoon standaard rattenvoer geven uit de dierenwinkel. Het nadeel is wel dat ratten vaak de lekkere dingen er uit halen, en de rest laten liggen. Als dit ook bij u ratten het geval is, is het misschien verstandig om over te stappen op voer dat alleen bestaat uit biks. Hierin zitten de benodigde voedingstoffen voor je ratten en ze kunnen de lekkere dingen er niet eerst uit eten. Ratten hebben tussen de 20 en 40 gram voer per dag nodig. Daarnaast hebben ratten elke dag schoon water nodig.

Gezondheid
Tamme ratten zijn over het algemeen sterke, vitale dieren die niet vaak ziek zijn. Wie zijn dieren goed verzorg en het juiste voedsel geeft, loopt minder kans op een zieke rat. Een gezonde rat is actief en kijkt helder uit zijn ogen. Zijn vacht is glad, zacht en regelmatig. Het achterste is droog en schoon. Als de rat wakker wordt, komt zijn snuit direct omhoog om de omgeving te verkennen. Een zieke rat zit in elkaar gedoken en verstopt zich in een stil hoekje. Als uw rat zich niet als normaal gedraagt, kunt u het beste contact opnemen met de dierenarts.

Lange Veemarkstraat 11
8601 ET Sneek
0515 - 412 112
info@dierenklinieksneek.nl

Openingstijden:
Maandag        08.00-20.00 uur
Dinsdag          08.00-18.00 uur
Woensdag      08.00-20.00 uur
Donderdag     08.00-18.00 uur
Vrijdag            08.00-18.00 uur
Zaterdag         09.00-12.00 uur

Routebeschrijving

Tijdens de openingstijden kunt u aan de balie terecht voor voeding, medicijnen en informatie.

Consulten alleen op afspraak, ook 's avonds.