Preventief zorgplan: Healthy Pet Club
Professionele zorg, persoonlijke aandacht
Wat zijn de belangrijkste voordelen en redenen van sterilisatie en castratie?
Voorkomen van ongewenste nestjes pups.
Beschermen tegen gezondheidsrisico’s op latere leeftijd.
Waarom mijn teefje steriliseren?
Het steriliseren van een teefje voorkomt de productie van vrouwelijke hormonen en de voortplanting (het krijgen van een nestje). Steriliseren van de teef betekent het verwijderen van de eierstokken. Soms wordt de baarmoeder ook verwijderd. Formeel heet dit castreren, maar in de volksmond wordt het steriliseren genoemd. Steriliseren is een procedure, met een hersteltijd van 7-10 dagen. Voordelen bij sterilisatie van de teef zijn:
Niet meer loops worden
Geen schijndracht
Voorkomen van een baarmoederontsteking
Vermindering van het risico op melkklierkanker (borstkanker). Hoe eerder de sterilisatie, hoe kleiner de kans op dit type tumoren
Minder kans op suikerziekte
Voorkomen van eierstokkanker en baarmoederkanker
Bij kleine teven kan soms al gesteriliseerd worden vanaf een leeftijd van 6 maanden. Afhankelijk van de grootte en ras kan steriliseren vanaf de leeftijd van 7-12 maanden. Sterilisatie kan na de eerste loopsheid. Als de hond loops is geweest, is het belangrijk te wachten met sterilisatie tot 3 maanden na de loopsheid. Op dat moment is de cyclus in ‘rust’, dat is het beste moment om te steriliseren.
Wanneer is een gebitsbehandeling nodig bij uw hond/kat?
Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de honden ouder dan 3 jaar last heeft van gebitsproblemen, bij katten is dit ongeveer 75%.
Gebitsproblemen zijn zeer divers, dit kan variëren van tandsteen tot standsafwijkingen of heftige ontstekingen. Echter zoals bij veel problemen: hoe eerder je erbij bent, hoe meer je nog kunt doen. En zo geldt dit ook voor het gebit, hoe eerder je erbij bent, hoe meer elementen we nog kunnen redden of hoe meer pijn we kunnen voorkomen.
Daarnaast is voorkomen beter dan genezen: als we het gebit goed onderhouden kunnen we soms voorkomen dat een dier een gebitsbehandeling moet ondergaan, in sommige gevallen is helemaal voorkomen niet mogelijk maar kunnen we wel de frequentie beperken. Dit is natuurlijk fijn, dan hoeft hij/zij niet (of minder vaak) onder narcose en ook voor uw portemonnee is dit een prettige bijkomstigheid.
Elke dag het gebit poetsen van uw huisdier geld nog steeds als gouden standaard. Maar mocht dit echt niet lukken zijn er nog allerlei andere supplementen, voedingen et cetera op de markt om het gebit van uw huisdier zo schoon mogelijk te houden. Elke dag vormt zich een klein laagje plak op het gebit, bacteriën in de mond zorgen ervoor dat dit laagje plak wordt omgezet in tandsteen. Deze bacteriën zorgen vaak ook voor stank uit de bek. Tandsteen is dan weer een goede basis voor bacteriën om op te leven en daarmee veroorzaken ze tandvleesontsteking en uiteindelijk ook parodontitis. Om zulke heftige processen te voorkomen adviseren we indien er tandsteen aanwezig is om dit te verwijderen. Tandplak kun je nog wegpoetsen, tandsteen is echter te hard en is met poetsen niet meer weg te krijgen. Dan is een gebitsbehandeling nodig. Zolang het beperkt blijft tot tandvleesontsteking zal dit bij een reiniging. Als het echter al dusdanig gevorderd is tot parodontitis is vaak extractie nog de enige optie.
Andere redenen voor een gebitsbehandeling zijn:
Standsafwijkingen waardoor bijvoorbeeld hoektanden in het verhemelte prikken
Melktandjes die niet uit zichzelf uitvallen
Niet doorgekomen tanden tijdens de wisseling
Diktes in de mondholte
Glazuurdefecten herstellen
Acute problemen zoals een (af)gebroken tand/kies
Tandresorptie
U kunt (beginnende) gebitsproblemen het beste herkennen door een of meer van de volgende symptomen:
Stank uit de bek, dit is vaak het allereerste symptoom
Kwijlen
Veranderd eetgedrag (dit kan zijn meer of juist minder eten, maar ook meer gespreid eten of kieskeuriger worden)
Langs het bekje vegen met de poot of de kop langs de grond schuren
Veranderd gedrag: meer of minder aanhankelijk, soms humeuriger, minder spelen, minder kluiven, terugtrekken
Slechtere vachtverzorging
Bruine tanden/kiezen
Losse tanden/kiezen
Veel dieren laten echter bijna niets zien in hun gedrag en omdat het geleidelijk ontstaat passen ze zich erg goed aan en valt het bijna niet op. Daarom adviseren we om ten minste jaarlijks de gezondheid van uw huisdier te laten controleren en hierbij ook aandacht aan het gebit te besteden.
Zijn er nadelen bij sterilisatie?
Steriliseren en castreren gebeurt onder narcose, daarom wordt een dier vooraf altijd lichamelijk onderzocht. Hierbij controleren we zo goed mogelijk of het dier gezond is en de narcose geen onnodige risico’s met zich meebrengt.
Bij sommige rassen (zoals de Boxer, Ierse Setter), bestaat een risico op urine-incontinentie, vooral als ze gesteriliseerd worden voor de eerste loopsheid. Bij die teven wordt aangeraden de eerste loopsheid af te wachten.
In sommige gevallen kan de vacht van uw hond veranderen waardoor deze meer onderhoud nodig heeft, de dierenarts kan u hierover meer informatie geven of dit bij uw hond van toepassing is.
Er bestaat een misvatting dat steriliseren overgewicht veroorzaakt. De ingreep zelf veroorzaakt geen overgewicht, maar na sterilisatie verandert de energiebalans en heeft het dier minder calorieën nodig. Het is dan ook belangrijk hier met voeding rekening mee te houden, en het dier regelmatig te wegen. Uw dierenarts kan u de juiste voeding adviseren en begeleiden in wat het ideale lichaamsgewicht voor uw dier is.
Is het verstandig mijn reu te castreren?
Bij castratie verwijderen we de testikels bij een mannelijke hond. Dit is een routineprocedure met een gemiddelde hersteltijd van 7-10 dagen. De leeftijd waarop een reu gecastreerd kan worden is afhankelijk van het ras.
Redenen om een reu te castreren zijn:
Vermindering van hormoon-gedreven gedrag zoals dominantie en agressie naar andere honden of mensen, of weglopen als er loopse teven in de buurt zijn. Echter is niet al het gedrag hormoon-gedreven, dus castratie is niet altijd de oplossing voor probleemgedrag.
Vermindering van voorhuidontsteking.
Andere medische reden voor castratie.
In tegenstelling tot bij teven, is er bij reuen niet standaard een (medische) reden voor castratie. Bij een onzekere reu kan een castratie de onzekerheid vergroten. Angstig of onzeker gedrag kan dus een reden zijn om een reu juist niet te castreren.
Als alternatief voor chirurgische castratie is er voor de reu de mogelijkheid om met een implantaat tijdelijk chemisch te castreren, dit kan in sommige gevallen een oplossing zijn. Het geeft de mogelijkheid om het effect van chirurgische castratie te beoordelen. Overleg altijd met uw dierenarts.
Zijn er nadelen bij castratie?
Castreren en steriliseren gebeurt onder narcose, daarom wordt een dier vooraf altijd onderzocht. Hierbij controleren we zo goed mogelijk of het dier gezond is en de narcose geen onnodige risico’s met zich meebrengt.
Ook bij castratie bestaat de misvatting dat de ingreep overgewicht veroorzaakt. Hierbij geldt hetzelfde als bij sterilisatie: de ingreep zelf veroorzaakt geen overgewicht, maar na castratie verandert de energiebalans en heeft het dier minder calorieën nodig. Houd hier met voeding rekening mee, en weeg uw hond regelmatig. Uw dierenarts kan u de juiste voeding adviseren en begeleiden in wat het ideale lichaamsgewicht voor uw hond is.
Zorg voor uw dier
Hoewel dit eenvoudige routinematige ingrepen zijn krijgt uw hond bij ons uitgebreide zorg. Zowel tijdens als na de operatie krijgt uw dier goede pijnstilling. Daarnaast houden we uw dier tijdens de narcose uitgebreid in de gaten. Uw dier mag niet aan de operatiewond zitten, het dier zal dan een romper of kraag om krijgen. Mocht u deze al hebben neemt u deze mee als u het dier komt brengen.
Na de operatie slaapt uw dier bij ons in de opname rustig uit. En zodra hij/zij weer fit genoeg is bellen we u direct om uw dier weer op te halen.
De Healthy Pet Club
Wanneer uw dier lid is van onze Healthy Pet Club krijgt u 10% korting bij sterilisatie of castratie van uw dier.
Met een lidmaatschap heeft u nog veel meer voordelen zoals inbegrepen jaarlijkse vaccinatie en bescherming tegen vlooien, teken en wormen.
Lid worden? Vraag naar de voorwaarden bij één van onze medewerkers of kijk hier.
Wilt u een afspraak plannen?
U kunt online een afspraak maken met onze ervaren dierenartsen of paraveterinairen.
Is jouw huisdier ernstig ziek of is er sprake van een spoedgeval?
Neem dan alsjeblieft direct telefonisch contact op met onze kliniek, zodat wij uw huisdier zo snel mogelijk kunnen helpen.