Laboratorium-onderzoek
Professionele zorg, persoonlijke aandacht
Waarom laboratoriumonderzoek?
Soms is verder onderzoek nodig om tot een diagnose of behandelplan te komen. Hierbij kunnen wij verschillende onderzoeken toepassen afhankelijk van de situatie en klachten van de patiënt.
Wat voor onderzoeken en testen doen wij hier op de praktijk?
Urine onderzoek
Bloed onderzoek
Ontlasting onderzoek
Urine onderzoek
Bij een urine onderzoek wordt er gekeken naar het soortelijk gewicht, dit geeft aan hoe geconcentreerd de urine is. Daarnaast gebruiken we een urine strip test die wordt uitgelezen door een apparaat die waardes uitdraait zoals de hoeveelheid bloed, eiwitten, suikers, ect die in de urine zitten.
Als laatste stap maken we een sediment die we gaan beoordelen onder de microscoop. Doormiddel van deze uitslag stellen we een diagnose en behandelplan op.
Voorbeelden van situaties om een urine onderzoek toe te passen:
Suikerwaardes meten i.v.m. Diabetes Mellitus
SG (soortelijk gewicht) als het dier last heeft van blaasproblemen wil je het SG zo laag mogelijk hebben om de kans op gruis en blaasstenen te voorkomen.
Kijken of er bacteriën bevinden in de urine om te achterhalen of het dier een infectie heeft.
Bloed onderzoek
In bloed kun je veel dingen vinden, om de bijpassende onderzoeken uit te voeren wordt er naar de klachten gekeken van de patiënt. Bij specifieke of verdere onderzoek wordt het opgestuurd naar een ander laboratorium. Doormiddel van deze uitslag stellen we een diagnose en behandelplan op.
De meeste onderzoeken kunnen we intern inzetten.
Ontlasting onderzoek
Soorten ontlasting onderzoeken die we intern kunnen uitvoeren:
Wormen
Eieren
Gisten
Giardia
Wilt u een afspraak plannen?
U kunt online een afspraak maken met onze ervaren dierenartsen of paraveterinairen.
Is jouw huisdier ernstig ziek of is er sprake van een spoedgeval?
Neem dan alsjeblieft direct telefonisch contact op met onze kliniek, zodat wij uw huisdier zo snel mogelijk kunnen helpen.