VaccinatieS

Professionele zorg, persoonlijke aandacht

Een persoon poetst de tanden van een kleine witte en bruine hond met een rode tandenborstel.

VaccinatieS

Vaccinaties zijn erg belangrijk voor alle huisdieren. Door het preventief vaccineren van uw huisdier wordt zijn of haar lichaam voorbereid op mogelijke infecties. Zo kan het immuunsysteem direct reageren bij een infectie en vermijdt u vervelende verrassingen.

Hondenvaccinaties

Er zijn een aantal ziekten waar uw hond sowieso tegen gevaccineerd moet worden:

tick icon   Hondenziekte (ziekte van Carré, Distemper)

tick icon   Leverziekte (Hepatitis Contagiosum Canis, HCC)

tick icon   Parvovirose (Parvo)

tick icon   Weil (leptospirose)

Als pup heeft uw hond 3 basisvaccinaties nodig op 6, 9 en 12 weken leeftijd, gevolgd door een booster op de leeftijd van één jaar. Daarna heeft uw hond jaarlijks vaccinaties nodig; ieder jaar Weil en iedere 3 jaar ook de andere genoemde ziektes hierboven.

Besmettelijke Hondenhoest (kennelhoest)

Besmettelijke hondenhoest is een vervelende, zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen bij honden. Gelukkig is er een vaccinatie die de kans op infectie enorm verkleind.

Deze kan worden gegeven in de vorm van een injectie of via druppels die in de neus worden gegeven. Deze druppels worden via het slijmvlies in de neus opgenomen in het systeem.

Ons advies is om de neusdruppels minimaal 2 weken voor eventuele kennel/pensionopname te geven. En is dan 1 jaar geldig. De injectievorm (Pneumodog) moet worden herhaald na 2-3 weken, wanneer deze voor het eerst gegeven gaat worden. Daarna is hij 1 jaar geldig en kan hij jaarlijks gegeven worden.

Bent u lid van onze Healthy Pet Club? Dan is de neusvaccinatie tegen Besmettelijke Hondenhoest jaarlijks inbegrepen.

 

Rabiës vaccinatie

Wanneer u met uw huisdier naar het buitenland gaat is een Rabiës vaccinatie verplicht. Deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek worden gegeven. Deze enting is dan 3 jaar geldig.

Let op voor sommige landen zijn rabiës titerbepalingen nodig, bij vragen neem dan gerust contact op met de praktijk.

Kattenvaccinaties

Bij katten is het belangrijk om goed te vaccineren tegen kattenziekte en twee soorten niesziekte. Het virus dat kattenziekte veroorzaakt is zeer besmettelijk en kan heel lang overleven. U kunt dit virus dus ook zelf mee naar binnen nemen via kleding of schoeisel. Ook niesziekte kan op deze manier meegenomen worden. Beide zijn nare ziektes die bij niet tijdige behandeling fataal af kunnen lopen. Niesziekte kan ook chronisch worden. Daarom wordt ook geadviseerd om binnen levende katten te vaccineren.

Voor katten geldt twee basisvaccinaties op een leeftijd van 9 en 12 weken, gevolgd door een booster op een jaar leeftijd. Daarna eenmaal per 3 jaar de volledige katten- en niesziekte vaccinatie en jaarlijks de niesziektevaccinatie.

Konijnenvaccinaties

Er zijn twee verschillende ziektes die regelmatig voorkomen en vaak dodelijk aflopen voor konijnen waartegen gevaccineerd kan worden: Myxomatose en RHD1 & RHD2. Vaccineren kan zodra het konijn 5 weken oud is, bij dwergkonijnen is het advies om vanaf 12 weken leeftijd te vaccineren. Het konijn heeft 3 weken na de vaccinatie voldoende immuniteit (afweer) opgebouwd en is een jaar lang beschermd. Vaccineren kan het hele jaar door, maar we adviseren om in het voorjaar te vaccineren omdat de besmettingskans in het voorjaar en de zomer het hoogst is.
Ook binnen levende konijnen kunnen besmet worden via bijvoorbeeld stekende insecten, besmet voer of omdat u het virus meeneemt aan de schoenen. Het is dus zeer aan te raden ook uw binnen konijn te laten vaccineren.

Wanneer uw hond of kat lid is onze Healthy Pet Club zijn de benodigde jaarlijkse vaccinaties inbegrepen voor een vast bedrag per maand. Bovendien kunt u gebruik maken van nog veel meer voordelen. Hoe? Kijk hier voor meer informatie.

Wilt u een afspraak plannen?

U kunt online een afspraak maken met onze ervaren dierenartsen of paraveterinairen.

Is jouw huisdier ernstig ziek of is er sprake van een spoedgeval?
Neem dan alsjeblieft direct telefonisch contact op met onze kliniek, zodat wij uw huisdier zo snel mogelijk kunnen helpen.